Hospitium

Πως να καθαρίσετε το στρώμα σας

Η αγορά ενός στρώματος είναι μια σοβαρή επένδυση, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι θα διαρκέσει για χρόνια. Αυτό προϋποθέτει να μάθετε πώς να το καθαρίζετε σωστά. Τα στρώματα μπορεί να φιλοξενούν ακάρεα, σκόνη, βρωμιά και άλλα υπολείμματα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το καθαρίζετε τακτικά, ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από αλλεργίες ή έχετε κατοικίδια.

Τα καλά νέα είναι ότι το καθάρισμα ενός στρώματος είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα εννέα απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το στρώμα σας καθαρό και έτοιμο για χρόνια αναβολής.

1. Συγκεντρώστε τα κατάλληλα προϊόντα για τον καθαρισμό του στρώματός σας.

Για να ξεκινήσετε, θα χρειαστεί να έχετε τα κατάλληλα υλικά:

  • Ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα ταπετσαρίας
  • Ένα καθαριστικό με ένζυμα ή σαπούνι πιάτων για να απομακρύνετε τους λεκέδες
  • Απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • Μαγειρική σόδα
  • Πανιά καθαρισμού
  • Κρύο νερό

2. Απογυμνώστε το κρεβάτι και πλύνετε όλα τα κλινοσκεπάσματα.

Αφαιρέστε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα καλύμματα του στρώματος και αφήστε τα στο πλυντήριο ενώ ασχολείστε με τον καθαρισμό του στρώματος. Το πλύσιμο όλων των κλινοσκεπασμάτων με ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τυχόν ακάρεα. Ανάλογα με τον τύπο των μαξιλαριών που έχετε, μπορεί να σας επιτρέπεται να τα πλύνετε επίσης. (Ελέγξτε την ετικέτα του μαξιλαριού.)

3. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα.

Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα ταπετσαρίας της ηλεκτρικής σας σκούπας και περάστε όλη την επιφάνεια του στρώματος, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές για να φύγει τυχόν κρυμμένη βρωμιά ή σκόνη.

4. Καθαρίστε το στρώμα σας με ένα καθαριστικό λεκέδων.

Τώρα ήρθε η ώρα να εστιάσετε στο να βγάλετε λεκέδες από το στρώμα. Ποτέ μην μουλιάζετε το στρώμα σας και μην εφαρμόζετε νερό ή διάλυμα καθαρισμού απευθείας σε αυτό. Ο αφρός μνήμης, για παράδειγμα, δεν πρέπει να βραχεί καθόλου. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να προχωράτε με προσοχή για να μην προκαλέσετε ζημιά στο στρώμα.

Το προϊόν αφαίρεσης λεκέδων που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τον τύπο του λεκέ και τον τύπο του στρώματος. Για βιολογικούς λεκέδες, αναζητήστε ένα καθαριστικό με ένζυμα. Ψεκάστε το καθαριστικό σε ένα καθαρό λευκό πανί και στη συνέχεια, σκουπίστε τη λεκιασμένη περιοχή με το πανί. Μετά από αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε κρύο νερό σε ένα διαφορετικό καθαρό πανί και να συνεχίσετε να σκουπίζετε μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές. Ο στόχος εδώ είναι να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο προϊόν και υγρασία. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για αίμα, ιδρώτα, εμετό, ούρα και άλλους σχετικούς λεκέδες.

5. Απλώστε μαγειρική σόδα σε όλο το στρώμα.

Εάν δεν μπορείτε να βάλετε το στρώμα σας στον ήλιο, η μαγειρική σόδα είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Πασπαλίστε μια στρώση σε όλο το πάνω μέρος του στρώματος και αφήστε το για αρκετές ώρες (ή καλύτερα, εφαρμόστε πριν από ένα ολονύκτιο ταξίδι). Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τυχόν υπολειπόμενη υγρασία ή οσμή. Όσο περισσότερο μπορείτε να αφήσετε μαγειρική σόδα στο στρώμα, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει! Καθώς το στρώμα κάθεται με τη μαγειρική σόδα, ανοίξτε όλα τα παράθυρα στο δωμάτιο για να μπει το φως του ήλιου. Οι ακτίνες UV του ήλιου θα βοηθήσουν πραγματικά να σκοτώσουν τυχόν μούχλα ή βακτήρια στο στρώμα.

6. Χρησιμοποιήστε ξανά ηλεκτρική σκούπα.

Μόλις η μαγειρική σόδα κάνει τη δουλειά της, σκουπίστε καλά το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα. (Αν διαθέτετε υφασμάτινο κεφαλάρι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα!)

7. Αναποδογυρίστε το στρώμα.

Τώρα που η πρώτη πλευρά είναι πεντακάθαρη, γυρίστε το στρώμα και επαναλάβετε τα βήματα 1-5, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι εξίσου φρέσκες και καθαρές. Το χτύπημα, φυσικά, πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, είτε καθαρίζετε βαθιά το στρώμα είτε όχι. Ο άγραφος κανόνας ήτν ότι οι άνθρωποι πρέπει να γυρίζουν το στρώμα τους κάθε τρεις μήνες, αλλά αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για τα στρώματα με ελατήρια επειδή συμπιέζονται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς τα στρώματα πλέον αποκτούν εξιδεικευμένα υλικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή του μοντέλου.

8. Προστατέψτε το στρώμα σας.

Τώρα που ξέρετε πώς να καθαρίζετε ένα στρώμα, ήρθε η ώρα να το προστατέψετε. Μόλις στεγνώσει τελείως, καλύψτε το φρέσκο στρώμα σας με ένα προστατευτικό στρώματος, το οποίο θα διευκολύνει τον καθαρισμό στο μέλλον και θα προστατεύει από διαρροές, βρωμιά και άλλες δυσάρεστες ουσίες (π.χ. κοριούς).

9. Αποτρέψτε τη σκόνη χρησιμοποιώντας σεντόνια με λάστιχο.

Η χρήση σεντονιών με λάστιχο που πλένονται τακτικά και η διατήρηση της περιοχής γύρω από το στρώμα καθαρό το προστατεύουν από τυχόν σκόνη. Για τον λόγο αυτό, το τύλιγμα των στρωμάτων διασφαλίζει ότι τα ακάρεα θα μείνουν μακριά.

Ο καθαρισμός ενός στρώματος αναμφίβολα θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του και θα σας χαρίσει απολαυστικούς ύπνους, αλλά όλα τα καλά πράγματα τελειώνουν. Μετά από οκτώ περίπου χρόνια, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα νέο στρώμα. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας. Το να ξυπνάτε με πόνο ή να κοιμάστε άσχημα κάθε βράδυ είναι σημάδια ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στην αγορά ενός νέου στρώματος.